Δημόφιλος ο Θεσπιευς,γιός του Διαδρόμου!(Στρατιωτικός ηγέτης των 700 στη μάχη των Θερμοπυλών)


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιός ήταν ο ηγέτης των 700 Θεσπιέων στην μάχη των Θερμοπυλών! Όπως και ο Διθύραμβος του Αρματίδη που ήταν απτους πιο γενναίους και ξεχώρισε στη μάχη!
Ο Δημόφιλος ο Θεσπιεύς (Θεσπιές, 5ος αιώνας π.Χ. - Θερμοπύλες, 480 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας στρατιωτικός ηγέτης της Μάχης των Θερμοπυλών ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον Λεωνίδα. Ήταν γιος του Διαδρόμου, ενώ λίγες πληροφορίες έχουν σωθεί για τό προσωπό του.
Επίσης για να είναι ο επικεφαλής των 700 σημαίνει ότι ήταν καποιος επιφανής πολίτης στην πόλη του! Μαζί του στάλθηκαν για να βοηθήσουν στη διοίκηση του σώματος ο Ξενοκρατίδης, ο Πρωτοκρέοντας και ο Διθύραμβος του Αρματίδη.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει την απόφαση των Θεσπιέων πολεμιστών να μείνουν εθελοντικά και να πεθάνουν στις Θερμοπύλες μαζί με το βασιλιά Λεωνίδα και τους άντρες του (Η, 222).
Ο λόγος που ο βασιλιάς Λεωνίδας τους Θεσπιείς τους κράτησε μαζί του γιατί είχαν διακριθεί τις δύο προηγούμενες μέρες στη μάχη, αλλά και γιατί όπως οι Λακεδαιμόνιοι έτσι και αυτοί κατάγονταν από τον ημίθεο Ηρακλή, σύμφωνα με τις δοξασίες τους.
Το άγαλμα του Δημόφιλου βρίσκεται στη ΝΔ είσοδο του χωριού που τοποθέτησε στο οικοπεδό του ο κ.Κωνσταντίνος Δ. Κελέπης τιμώντας έτσι τη θυσία για την ελευθερία των 700 Θεσπιέων στη μάχη τών Θερμοπυλών.

thespieis.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Δημούχοι των Θεσπιών

Πύργος Θεσπιών