Η Αρχαιολογική Συλλογή Θεσπιών!(φωτο)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΕΣΠΙΩΝ
Στεγάζεται σε σχολικό κτήριο του 19ου αι. στις Θεσπιές, που παραχωρήθηκε από το δήμο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.  Περιλαμβάνει την έκθεση με θέμα “Αρχαίες Θεσπιές. Μια ιστορία Θεών και Ανθρώπων”,  ευρήματα - γλυπτά, κεραμική, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες - από ανασκαφές στην περιοχή,  και διαθέτει αίθουσα ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Χάρη στη γεωμορφολογία της, η Βοιωτία υπήρξε πεδίο καλλιτεχνικής έμπνευσης, ιερός τόπος λατρείας θεοτήτων, αλλά και πεδίο μαχών για την υπεράσπιση των περιοχών της ή την επικράτηση σε αυτές. Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα, όσο και η βιβλιογραφική έρευνα μας αποκαλύπτουν την πλούσια σε μύθους αλλά και γεγονότα ιστορία των Θεσπιών. Έτσι, στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται οι μύθοι, οι μάχες, οι λατρείες, το τοπικό εργαστήριο γλυπτικής, η παρουσία των Μουσών, και τα ταφικά έθιμα που μαρτυρούν πάντα τις αντιλήψεις και τις αγωνίες των ανθρώπων. Η δεύτερη αίθουσα, προσανατολισμένη στις ανάγκες των σχολικών ομάδων κοινού, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να αξιοποιείται από εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς, μέσω εποπτικού υλικού και ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπου προβάλλονται όλα τα στάδια της ανασκαφής, διευκρινίζεται η σχετική ορολογία, αναφέρονται οι εμπλεκόμενες επιστημονικές ειδικότητες και δίνονται ερεθίσματα για την κατανόηση και εμπέδωση των πληροφοριών.

«ΤΟ ΧΩΜΑΤΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ»

Η καθημερινότητα των αρχαίων Θεσπιέων, οι 9 Μούσες στον λατρευτικό χώρο των Θεσπιέων, οι μάχες του βοιωτικού πεδίου, αλλά και το χρονικό της ανασκαφής γίνονται αφορμές για πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, όπως επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων, παιχνίδι μνήμης με κάρτες, πλοκή για θεατρική δραματοποίηση, προτάσεις χαρτοκοπτικής, κ.α. Μαθητές όλων των ηλικιακών βαθμίδων μπορούν να αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία τους στην τάξη, με στόχο μια εμπλουτισμένη «μουσειακή εμπειρία», που επιτρέπει όχι την παθητική περιήγηση, αλλά την ουσιαστική κατανόηση των πολιτισμικών καταλοίπων των ανθρώπινων κοινωνιών.
Λειτουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής:
Δυστυχώς η λειτουργία της είναι πάρα πολύ περιοσμένη εως μηδαμινή.
Η Αρχαιολογική Συλλογή λειτουργεί μόνο Πέμπτη και κατόπιν συννενοήσεως δηλαδή στην ουσία ποτέ.
Οι πολίτες των Θεσπιών και πέριξ των Θεσπιών καθώς και κόσμος απο άλλα μέρη της Ελλάδας επιθυμούν να ανοίγει τουλάχιστον ολα τα Σαββατοκύριακα του έτους για να μπορούν να έρθουν να δούν και εκείνοι απο κοντά την ιστορία των Αρχαίων Θεσπιών.
Είναι επιθυμία όλων και εν όψει των 2500 χρόνων απο την Μάχη των Θερμοπυλών πρέπει να γίνει θετικό το αίτημα αυτό απο την ΕΦΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.
Ελπίζουμε όλοι σε αυτό γιατί είναι κάτι το οποίο θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και τον Δήμο γενικότερα.





thespieis.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Δημούχοι των Θεσπιών

Πύργος Θεσπιών

Δημόφιλος ο Θεσπιευς,γιός του Διαδρόμου!(Στρατιωτικός ηγέτης των 700 στη μάχη των Θερμοπυλών)